AB Bakanı Egemen Bağış’ın, “Başbakan’ın eşiyle yatak odalarındaki özel sohbetlerinin kaydı bulundu” şeklindeki açıklaması ile yasa dışı dinlemeler yeniden gündeme geldi.
Peki bu dinlemeyi yapan ve yaptıran kim?
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dünyanın birçok ülkesindeki yazılım şirketlerinin aslında casus oldukları söyleniyor. Hükümet ve gizli servisler ile birlikte çalışan yazılım şirketleri, kullanıcıları ile ilgili tüm bilgileri yetkililere satarak milyarlarca dolar kazanıyor. Gizli servisler, hakkında bilgi almak istedikleri kişilerin hareketlerini bu şirketler sayesinde kolaylıkla ulaşabiliyor.
Wikileaks’in ortaya çıkardığı haritaya göre dünyada aralarında Türkiye’nin bulunduğu 21 ülkede bu faaliyetleri gerçekleştiren şirketler bulunuyor. Türkiye’yi izleyen şirketin adı ise Inforcept Networks. Bu şirket kişilerin cep telefonu ve bilgisayar kayıtlarını dosyalıyor. Liderlerden sade vatandaşlara kadar herkesin hareketlerini adım adım takip edebilen bu şirket, dosyaladığı bilgileri gizli servislere satıyor.
Ulusal Güvenlik Ajansı, ABD’nin Utah eyaletinde bulunan çölde 1.5 milyon dolar harcayarak kurduğu yeni tesiste bu bilgilerin toplanmasını sağlıyor. Bu şirketlerden sadece ABD değil Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Çin gibi ülkeler de yararlanıyor.
Mısır ve Libya’da yaşanan ayaklanmalar sırasında Birleşik Krallık’da Gama, Fransa’da Amesys, Güney Afrika’da VASTech ve Çin’de ZTE Corp şirketleri, ülke liderlerinin gizli odalarındaki yaptıkları konuşmaları ve tüm hareketlerini adım adım izledi. Bu bilgiler gizli servisler ve hükümetler ile de paylaşıldı.
Dünyadaki casus şirketleri görmek için aşağıdaki linki tıklamanız yeterli.
http://wikileaks.org/The-Spyfiles-The-Map.html